Dvě kamarádky rozjeli mezi prvními cukrárna s koláči pro celiatiky. Jejich dobroty si zamilovali i lidé bez intolerancí

Jak byste se čtenářům představili?
Voláme se Nina a Tímea, známe se už několik let. Poznali jsme se na cvičák na tréninku se psy, později jsme se stali téměř sousedy a každý den jsme se motali spolu se psy po parku. Nina je celiatička, Tímea hodně sportovala a zkoušela různé diety. Vypekali jsme obě a dávali si všechno ochutnávat.

Vzpomínáte si na ten moment, kdy jste se rozhodli, že si z obyčejného vypekávania uděláte byznys? Neměli jste strach? Říká se, že s přáteli a s rodinou by se podnikat nemělo …
Z tohoto ochutnávání a zkoušení různých receptů pak vznikl nápad, že bychom si mohli založit společný blog, ale nakonec jsme se k tomu vůbec nedostali. Time oslovili její kamarádi, jestli by jim nepekla do jejich nové restaurace. Na co ona řekla, že jedině, pokud do toho půjdeme obě spolu – a tak jsme začali péct první koláčky. Název vznikl poměrně rychle, stačilo si vyměnit pár zpráv a bylo to! Myslím, že jsme od té doby nikdy Nepochybovaly, zda do toho jít nebo ne, i když některé procesy při zakládání firmy a schvalování provozu byly zdlouhavé a náročné. No všechno jsme to pomaličku zvládli.

Co konkrétně vám při budování byznysu dávalo zabrat?
Nejtěžší nebo najzdĺhavejšie byly papírování na úřadech při schvalování provozu. Celkem nám dalo zabrat získat původní dokumentaci k budově, v níž se nachází náš lab, nakolik je velmi stará. Pak ještě nějakou chvilku trvalo, než jsme otestovali a naučili se péct ve velkých gastro pecích – no pak už to začalo frčet. Tento proces trval necelý rok, ale stále se posouváme a rozšiřujeme. Začínali jsme s jednou pecí a dvěma lednicemi, dnes máme pece 3 a chladničky už zabírají celou jednu místnost.

Naplnit tolik chladniček dá dost práce. Jak vypadá takový váš typický pracovní den?
V našem tlapě už přes rok nejsme jen my dvě. S pečením nám pomáhají další dvě dívky, bez nich bychom to už nestíhali. No a běžný pracovní den vypadá asi takto: ráno přijdeme do práce, dodavatelé nám doručí suroviny, případně uděláme nákup, pokud něco chybí. Úvodem dokončíme a připravíme koláčky na odběr, ať už do kaváren nebo pro zákazníky a pak se pouštíme do pečení na další den. Do koláčků používáme naše domácí vlastnoručně dělané palačinky nebo piškoty, takže i chystání takových zásob patří k naší každodenní rutině. No a samozřejmě nesmí chybět kávičkové pauzičky. 🙂

Když jsme konkrétně při tom pečení, proč jste se rozhodli právě pro koncept bezlepkové cukrárny?
Nina jako celiatička měla zkušenosti s tím, že je na trhu velmi málo specializovaných bezlepkových produktů, výběr byl velmi bídný a tak jsme se rozhodli zacílit naše podnikání právě tímto směrem. Byli jsme na Slovensku mezi prvními s čistě 100% bezlepkovou cukrářskou výrobou. Později jsme přidali některé koláčky, které jsou zároveň i bezlaktózové nebo ve verzi low carb.

Není takové pečení o něco obtížnější?
Péct bez klasické bílé mouky není při pečení jako takovém o nic náročnější, než s ní. Náročnější a delší je testovací doba koláčků, dokud jsou takové, jaké je chceme mít – k nerozeznání od těch lepkových. Každý koláč nebo novinka, které naleznete v naší nabídce, prošly několika testy, zkoušíme různé poměry surovin, způsoby přípravy a pečení, až pak mohou spatřit světlo světa, když jsou podle našich představ.

Mnoho lidí však žije v stigmatizaci, že co je zdravé, nemusí až tak dobře chutnat …
Úplně přesně, mnoho lidí má strach, že bezlepkové rovná se suché, nepříliš chutné a příliš zdravé. My se snažíme tento mýtus vyvrátit a myslím, že se nám to docela daří.

Máte i přehled o tom, jak momentálně vypadá váš poptávka u lidí, kteří netrpí žádnou intolerancí?
Úvodní myšlenkou bylo, že chceme dopřát chutné a poctivé koláčky zejména bezlepkáčom a postupně lidem is jinými intolerance. No to neznamená, že naše koláčky nejsou i pro ostatní. Práveže se velmi těšíme, že stále více nám přibývají a vracejí se zákazníci, kteří nemají žádné intolerance a naše koláčky jim chutnají. Pečeme poctivě z dobrých surovin, chutě a texturu se snažíme vždy dokonale doladit, abyste ani nerozeznali, že jsou vlastně bezlepkové.

Jaký je váš cíl v nejbližších týdnech? Chcete nějak expandovat nebo to spíš děláte pro radost?
Našim cílem je péct i nadále pro radost, poctivě a kvalitně, pro každého, kdo si doma takové bezlepkové sladkosti upéct neví nebo na to nemá čas, nebo si chce prostě jen zamlsat. Těší nás dělat radost ostatním, takže, čím více sladké radosti rozdáme i mimo Nitry a okolí, tím lépe.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Hledání lásky je proces… Jak být v něm úspěšná?

A právě tomuto procesu věnuje pozornost nová česká komedie Ženy a život, která je právě v kinech. A má-li na konci procesu hledání být happy...

Veronika vytváří nápadité svatební šaty. Jak vypadá výroba nejdůležitějších šatů pro ženu?

Proč svatební šaty? Jak a kdy začal váš vztah s módou?Můj vztah s módou začal již v dětství. Vždy mě bavilo prohrabávat krabice s...

Jak se v dobrém rozejít s kámoškou, kterou už nemáte ráda? Začněte varováním, až to pro ni není takový šok, radí psycholožka

Někdy se stává, že si se svými kamarádkami jednoduše přestanete rozumět. Už vás nebaví trávit s nimi tolik času, nechce se vám tolerovat jejich...

Nevěděla jsem si představit, že se najde muž hodný mé dcery: Tvrdohlavost mě v našem vztahu naučila jedno

Myslela jsem si, že se můj postoj změní tím, jak budou děti růst, ale situace se pouze zhoršovala. Čím více měli potřebu trávit čas...

Do čeho se vyplatí investovat, když chcete ušetřit na energiích?

Ceny za stavební materiály či energie rostou závratným tempem. Mnozí, kteří se chystali rekonstruovat své nemovitosti váhají, či ještě počkat, až se situace nestabilizuje....